【1% Anthony】大陸樓好快殘?

讀者來信

Anthony Sir 你好!之前有睇你的 YouTube Channel 第一桶金介紹買大陸樓,我都好有興趣,但阿爸阿媽非常反對,他們說大陸樓的管理好差,好快殘,十年樓就好似香港四十年樓,將來要賣就難了,真的嗎?個個盤都咁差?

回覆讀者來信

以前大陸樓的管理質素的確好差!

樓的質素固然麻麻,最重要是管理質素差,例如漏水又唔理、地面有積水又唔抹、天花牆身落當睇唔到,到處都是磞爛花,感覺甩頭甩骨!大堂走廊電燈壞咗又唔整,成日烏燈黑火閃吓閃吓,羅蘭姐出場拍鬼片咩?電梯又成日壞,數量又唔夠,日日上落排長龍,近年仲多一樣難搞的,快遞!個個住戶都網購,送來的速遞通地放,大堂變咗集運站,管理員照樣懶懶閒…

然而近十年的新樓盤,管理質素有非常明顯的提升!

有炒股票的朋友都知道,內房物管股這板塊,近年在市場上好受歡迎,股價越升越有,不是亂炒的,物管水平確實進步很大!

記得早幾年超強颱風山竹來襲,香港、澳門、珠海市面被蹂躪,周圍好似打完仗咁,有些冧樹殘骸今年還未處理好呢!當時我忽然想起,其中一個珠海單位是有海景的!肯定會被強風迎面進擊!當時單位冇人住,打完風使唔使過去睇吓有冇爆玻璃呢?唔使啦!有管家服務嘛!

現在很多優質屋苑,每座樓都會安排一個管家為業主服務!

我只要發個微信給管家,請他入屋睇睇,然後他會拍段視頻發給我,睇完!冇事!如果有事又點呢?可以叫管家幫手安排工人維修及清潔,實報實銷,完成之後又發給你一段視頻,到時微信俾番錢佢就可以了,又係足不出戶就搞掂,很方便!

另外管理處也會不時 Update 你屋苑的狀況,例如滅蚊、除草,又或者有住戶聚會等,都會透過微信通知你,即使你不在那裡都可以清楚了解到物業的狀況!以前那些甩頭甩骨,電燈電梯成日壞的問題已不復存在了,收樓三年了,直到最近賣出單位,仍然新的一樣,買家對物業的保養完全冇炸型!

近年很多大屋苑,賣樓的時候都已經要交維修基金,也調整了管理費,加上新一代人比較重視生活質素,所以物業管理水平都有明顯提升,至於二手屋苑是否有改進呢?就很視乎業主組織是否能說服其他業主多付一點錢,去令大廈變得更好了,你備的!很多業主未必有這種眼光,視錢如命,那就沒辦法了!

所以千萬不要說,一手樓有溢價,二手樓有折讓,抵買好多!視乎平幾多啦,如果平一半,確實有着數,如果平唔夠成就唔抵啦,質素差好遠!將來有機會一齊上大陸睇吓樓啦!

 

相關文章 :

華潤燃氣續取得新項目 內地的污染問題嚴重,政府積極推動「煤改氣」,有助天然氣消費量增加。華潤燃氣(1193)主要從事下游城市燃氣分銷業務,今年上半年成功獲取20個...
華潤醫藥受惠行業整合 內地人口老化和城鎮化發展,對醫藥的需求料有增無減。另外,「兩票制」實施方案逐步落地,對醫藥流通行業實質性的重大影響將在未來兩年體現,預期有助...
【1% Anthony】唔想為買樓咁大壓力? Anthony Sir 你好!身邊很多朋友都為買樓而煩惱,其實買樓是必要的嗎?又要儲錢又要供樓,實在太大壓力了,何必要讓自己背負那麼大的壓力...
宇華教育持續擴張學校規模 內地居民生活水平提高,財富效應推動消費升級,家長更願意花費在子女身上,有助帶動民辦學校市場的需求......
【1% Anthony】收入低買到樓嗎? Anthony Sir你好!想買樓投資,但我的工作收入不多,根本就不能通過壓力測試,有機會可以買到樓嗎?...
分享: