【大角咀搵樓】君滙港・大同新邨・形品·星寓 ・原區升學比率稱王

不少對學校校網有揀擇的父母,都會知道著名的32校網, 可能相比傳統名校網,它的名校數量未必有那麼多,但是對於不想搬來搬去的家庭來說,這裏就是最佳之一!為甚麼?去片!

32校網當中有八間小學,其中六間都相當出名,比如中華基督教會協和小學,大角咀天主教小學,聖公會基榮小學等等,全部都是貴精不貴多的高質學校。之前講到不想搬來搬去的父母就特別開心,為甚麼?因為32校網升中比率是68%,即係近7成都是原區直升,父母日後無須煩搬來搬去!加上油尖旺區坐擁不少著名中學︰真光女書院、華仁書院、拔萃女書院、嘉諾撒聖瑪利書院等等,全部都是數一數二的名校!

君匯港

君匯港
君匯港

位於港鐵奧運站上蓋的君匯港,是返學返工家庭的寶地,長期都極受家庭客捧場。 君匯港有五座物業,超過1500個單位!第1-2座主攻800-1000尺以上的大單位!3-6座就主打兩房間隔,全面針對多元組合家庭,難怪那麼受歡迎!

這裏樓底高度約為8呎幾至10呎幾!戶戶獨立式廚房設計,煮飯的家庭就最開心!而且這裏四周景觀開揚,不少單位可以望到避風塘以及維港西岸的景色。屋苑擁有大型豪華會所設施,而且樓下冇幾遠就係奧海城,落街買嘢,返工返學,日常生活完全冇難度!

大同新邨

大同新邨
大同新邨

大角咀新舊樓交融之下,入場門檻親民的大同新邨,是不少上車家庭客之選。 大同新邨由15座物業組成,提供超過2100個單位,提供開放式至兩房單位,兩房供應較多。 雖然屋苑屬於70年代的物業,但是內籠間隔均稱,完全實用至上,普遍實用率都是八成以上,在同區而言相對優勝。

精打細算的家庭客,當然要注重生活的性價比,屋苑冇大型會所,但就有大量的民生商舖、街坊小店,街市大樓!而且行5分鐘就可以去到奧海城,飲食生活完全可以照顧周到! 除此之外,大同新邨坐落於奧運站、太子站、旺角站中間,去到4任何一個都是5-10分鐘步行距離, 樓下亦有大量交通工具可以選擇,出門返學都方便非常!

形品·星寓

形品·星寓
形品·星寓

而大同新邨附近的形品·星寓 ,屬於單幢式精品住宅,小型家庭亦值得留意! 屋苑共有377伙,近七成為開放式或一房間隔,主攻單身貴族及分支小家庭。 單位樓高11尺,長廳型設計,採光度高,空間感強,家庭成員較多都不會覺得擠迫。

由這裏行去地鐵站絕對不遠,擁有三鐵優勢。行10分鐘就到奧運站、太子站或者旺角站。絕對比起好多地方更加方便吸引。 附近生活配套亦都一應俱全,除了大型商場奧海城之外,周邊的生活小店以及特色餐飲,令平日生享更多選擇享受! 

客服熱線:2311-1200

相關文章 :

【你想做業主】直擊實戰個案 專家投資心法大公開!... 香港人出名靈活、變通、效率高,即使在疫巿、需要排長龍睇示位又或者無樓睇,也無法動搖做業主的決心。 然而做業主又怎會如此簡單?就算已經儲到首期...
【大角咀搵樓】利奧坊.曉岸.奧城西岸.港灣豪庭.九龍核心地段 寵物起居樂園... 今次介紹給愛寵物人士的三個屋苑, 正正是九龍的旺區大角咀, 唔好以為傳統舊區欠缺寵物設施及相關配套, 其實大角咀有唔少公園及戶外空間, 絕對...
【屯門搵樓】豫豐花園.聚康山莊.怡樂花園.換樓客的世外桃源... 屯門係眾所周知嘅上車天堂,不過可能唔多人知道,其實呢區都係換樓客嘅世外桃源。 如果想細屋換大屋,又或者搵返啲有規模同配套嘅私樓,今集介紹嘅屋...
【家庭買樓】新手父母置業3大考慮 香港每年約有5萬多名嬰兒出生,新手父母除了要花時間照顧孩子,更要考慮子女教育及成長空間等問題。父母可從物色樓盤及按揭申請方向,在安居置業計劃...
【一手搵樓】何文田單幢新盤 細單位受家長客歡迎... 兩個屬34小學校網的何文田新盤,亦部署牛年推出應市,當中位於太子道西195號的單幢新盤,2020年10月份已獲批出預售樓花同意書,發展商日前...
分享: